söndag 17 juni 2012

Placering av huset

 Här ser ni vår arbetsskiss där vi dessutom har ritat in hur solen går under dagen

Det är många faktorer att ta hänsyn. Vi funderar på hur vi skall placera huset på tomten. Måste tänka på solen, sjön, insyn, hur rummen ligger och så mycket mer.

I vilket väderstreck vill vi placera huvud-uteplatsen? Ska den ligga mot huskroppen? Finns insyn/utsikt? Var har tomten naturligt mysiga platser, som stora stenar, nivåer osv. Eller det har vi ju inga.

En sak att tänka på är att försöka sprida funktionerna runt huset/tomten, så inte alla viktiga funktioner samsas på samma del. Frågan är hur vi får till det. Har läst en mängd trädgårdsreportage, där man pratar om olika rum i trädgården.

T ex bör inte entré (uppfart) och uteplats förläggas i samma "hörn" av huset/tomten, om det går att planera på annat sätt. Vi behöver med andra ord tänka helhet, så det inte bara blir fokus på exempelvis söder. Hur tar huset emot oss?

Det bör finnas sittplatser i halvskugga, skugga och sol alla tider på dygnet och året - för olika behov. Men en tomt innehåller ju mer än sittplatser. Analyserar nu våra intressen och behov, samt vardagsfunktioner.

Vad gäller husets planlösning i förhållande till väderstreck är det personligt. En del vill ha morgonsol i köket, andra middagssol. Vissa vill absolut ha kvällssol i vardagsrummet, medan andra upplever detta irriterande. En del vill ha morgonsol i sovrum, andra störs av det. Vissa vill absolut inte ha eftermiddagssol i sovrum pga av värmen som alstras osv osv. Vad vill vi? Vill vi samma sak?

Så prova olika lösningar, baserat på väderstreck, tomtens förutsättningar och läge, alla funktioner, behov, önskemål osv så vardagslogistiken blir enkel men fritiden känns bekväm och skyddad. Placera huset känns som det svåraste, då det absolut inte går att ändra

Huset skall inte vara så här snett har vi konstaterat. Desstutom skall det ligga närmare carporten. Poolen kommer att ligga enligt skiss eller möjligen längst ned på trädäcket, men det får bli en senare fråga tror jag. Carporten ligger ca 4,5 meter från tomtgränsen, mot skogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar