fredag 12 april 2013

Datum för besiktning

I dag fick vi kallelse till både kontroll- och slutbesiktning.

Kontrollbesiktningen är om två veckor, och den kan man se som en förbesiktning. Vår slutbesiktning kommer att vara knappt två veckor senare, för att om man hittar fel så skall Trivselhus hinna åtgärda eventuella fel och brister innan den faktiska slutbesiktningen.

Slutbesiktningen När det nya huset anses helt färdigbyggt av byggherren är det dags för slutbesiktning, även kallad entreprenadbesiktning. Det ska ske av en oberoende besiktningsman som går igenom huset från skorstenstoppen till grundarbetet. Syftet är att kontrollera att allt har gått rätt till och reglerar förhållandet mellan entreprenör(er) och husägaren i form av byggherre.

Allmänt 
Slutbesiktningens innehåll är väl reglerad och ska utgå från det eller de entreprenadavtal som finns upprättade. Besiktningsmannen avgör ensam om huset byggts efter de överenskommelser som finns eller inte. Om han eller hon hittar fel som är flera till antalet och/eller av väsentlig betydelse ska han underkänna entreprenaden. Om fel som hittas inte är av någon större omfattning och inte heller har någon större betydelse ska han eller hon godkänna entreprenaden. I protokollet ska anteckningar om alla upptäckter finnas med för att ge så mycket information som möjligt åt byggherren. Även sådana saker som besiktningsmannen inte anser utgöra något fel i sig ska skrivas ner.


Vid godkännande 
Efter besiktningen sker ett slutsammanträde där besiktningsmannen berättar för båda parter vad han eller hon kommit fram till. Utlåtandet lämnas också i form av ett skriftligt besiktningsutlåtande. Redan samma natt övergår ansvaret för skador då till byggherren. Entreprenadtiden anses avslutad och istället träder garantitiden in. Då har också entreprenören rätt att få sin slutlikvid.



Vi håller nu tummarna att inga större fel kommer att hittas på bygget och att vi kan flytta in dagarna efter slutbesiktningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar