torsdag 25 april 2013

Gräsmatta

Vi börjar närma oss inflyttning i huset, vilket gör att fokus har förflyttat sig lite från inomhus och huset till trädgård. I dag har vi träffat en gräsleverantör, som kom med råd och tips. Vi kommer att gå med rullgräs då vi har ett barn som precis lärt sig krypa, vill inte ha henne ute i leran. 

Underarbete: Han ser att vi behöver jämna av tomterna med den jord/massa vi har idag. Ju mer sten vi kan plocka upp innan vi lägger gräs, desto bättre. Sen ska det på ett cirka 10 cm tjock lager med sand och matjord. Vilken ordning spelar ingen roll (sand-jord eller jord-sand). Ovanpå detta kan gräset rullas och det behöver inte ske direkt. Däremot får man inte vänta så länge att underlaget hårdnar till. Om det sker måste man då först fräsa upp underlaget med jordfräs.

Gräsrullning: Gräset levereras i rullar som är 1,70m lång och 58 cm brett. En pall rymmer 60 kvm och tar cirka 2 timmar att rulla för en person. Gräset rullas kant i kant med en förskjutning mellan varje "rad".

Pris: Om vi beställer en bil i taget så får vi betala 17,50/kvm exkl moms inkl frakt. En bil rymmer cirka 1900kvm vilket räcker till 2 hus. Samma pris gäller om vi beställer ytterligare en bil senare. Ordinarie pris är 19,50/kvm.

Skötsel: Gräset behöver vattnas väldigt mycket i början, dels för att växa men också för att suga fast mot underlaget. Studsmattan kan ställas ut direkt och man kan beträda gräset på en gång. Däremot bör man vänta med fotbollsspel ett tag.
När gräset levereras är det cirka 5cm långt. Rådet är att släppa upp det till 7-8cm innan man klipper första gången. Sen kan det klippas ner till den höjd man vill ha. Rekommendationen var att skaffa en robot eftersom lite klippning ofta är bättre än rejäl klippning mer sällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar